Wat is Candida?

Wat is Candida eigenlijk precies?

Voordat we het Candida dieet induiken, is het voor veel mensen waarschijnlijk nuttig als eerst een aantal dingen uitgelegd worden over Candida. Er zijn namelijk veel misverstanden over Candida en de implicaties op het Candida dieet.

Gist of schimmel?

Het idee dat Candida een schimmel is, is de bron van veel misverstanden. Candida is eigenlijk niet een ‘schimmel’, maar het is een gist. Gisten en schimmels zijn aan elkaar verwant. Ze behoren tot het rijk van de Fungi, en in de volksmond wordt die koningsrijk gewoonlijk ‘schimmels’ genoemd. Ze behoren ook tot dezelfde stam: Ascomycota. Maar daarbij eindigen de overeenkomsten: gisten en schimmels behoren tot een andere klasse dan schimmels: de Saccharomycetes.

Schimmels in de darmen

Aspergillus - Candida dieet

Aspergillus – Candida dieet

Schimmels zijn wel interessant voor de Candida dieet. Schimmels komen ook in voeding voor, en ze kunnen ook veel klachten veroorzaken. De Ascomycota schimmels veroorzaken mycotoxinen, giftige schimmels. Er zijn twee belangrijke overwegingen over schimmels en Candida dieet. Ten eerste is Candida dieet geschikt voor het detoxen van deze schimmels, omdat Candida dieet ook de groei van schimmels afremt. Ten tweede, het Candida dieet kan aangepast worden door voedingsmiddelen te vermijden die schimmels kunnen bevatten. Met andere woorden, het hoeft niet alleen een anti Candida dieet te zijn, het kan ook een antischimmel dieet zijn! Wij zullen met name focussen op Candida dieet voedingsmiddelen, maar hebben ook een lijst van voedingsmiddelen waar giftige schimmels op kunnen voorkomen, zoals mais, noten en zelfs koffie!

Waarom de verwarring?

candida albicans gistcellen- candida dieet

candida albicans gistcellen- candida dieet

Candida wordt in Nederland vaak een ‘schimmel’ genoemd omdat hier een spraakverwarring bestaat. In het Engels wordt Candida infectie correct een ‘yeast infection’ genoemd. Yeast betekent ‘gist’. In het Nederlands bestaat het begrip ‘gistinfectie’ niet. Vandaar dat er steeds van schimmels gesproken wordt, terwijl dit helemaal niet het geval is.

Dit is belangrijk om in gedachte te houden voor de Candida dieet. Gisten gedragen zich anders dan schimmels in het lichaam – sommige schimmels zijn bijvoorbeeld zeer giftig voor het lichaam. Gisten zoals Candida leven van suiker en enkelvoudige, makkelijk oplosbare koolhydraten zoals zetmeel. Vaak eten mensen met last van Candida veel te veel zetmeel en suiker. Zolang de gisten gevoed blijven worden met een overvloed van glucose, zullen zij zich opportunistisch blijven vermenigvuldigen.

Candida vormt alleen een echte probleem voor mensen bij wie de darmflora en (darm)gezondheid in het algemeen niet optimaal is. Voor mensen met een zeer zwakke immuunsysteem, zoals aids patiƫnten, kan Candida infectie zelfs dodelijk zijn.

In feite is Candida een opportunist. Candida is niet agressief genoeg om gezonde darmen te veroveren. Maar wanneer de darmen verzwakt zijn slaat het toe.

Wat is het Candida dieet?

Candida dieet watermeloen

Vruchten waar veel suiker in zit zijn niet altijd geschikt voor de Candida dieet.